dilluns, 7 de febrer del 2011

Activitats de la setmana al Tradicionàrius 2011!



Dijous 10 de febrer

Hora: 20 h
Lloc: C.A.T.
Preu: gratuït

Presentació, a càrrec de Jaume Arnella, del llibre A la plaça fan ballades. Una història de les músiques d'arrel als Països Catalans, de Ferran Riera, periodista, director del programa Rodasons de Televisió de Catalunya i cap de redacció de la revista Sons de la Mediterrània.

La música popular viscuda de manera activa i participativa –no la música de masses, que és una altra cosa– s'ha mantingut des de l'inici de la humanitat en permanent lluita contra els poders establerts, religiosos, polítics, militars... És per això que ha rebut molt, però sempre ha aconseguit sobreviure, tot i haver perdut uns quants llençols a cada bugada. Als Països Catalans se n'han perdut molts, de llençols, en aquesta llarga història, fins a arribar a posar en perill la continuïtat de la mateixa música tradicional. Això no obstant, gràcies a l'esforç d'algunes persones i d’uns quants col·lectius, el gènere ha reviscolat i, des de fa una mica més de vint anys, viu una revifalla que ningú no li hauria pronosticat. A la plaça fan ballades intenta aproximar-se al fenomen històric de la música popular i a la seva evolució a les terres de cultura i parla catalanes.



Divendres 11 de febrer
Nit occitana

Hora: 22 h
Lloc: C.A.T.
Preu: 12 € / Amics del C.A.T. 6 € / Ball 5 €
Entrades anticipades al web Atràpalo.com

Patric, en concert

Un nou espectacle i un nou disc de Patric són sempre un esdeveniment. L'artista parla al cor i a la memòria. Aquest espectacle, de gira des del mes de maig del 2010, ens ofereix una antologia de cants occitans, des dels trobadors fins als nostres dies, sense oblidar els grans èxits de Patric, que han fet d'ell l'ineludible gran artista del país d'Oc. Un viatge pel món amb cançons cèlebres traduïdes i interpretades en occità. Històries simples que interpel·len l'espectador sigui d'on sigui. Al voltant dels personatges de les seves cançons, Occitània es fa territori universal. Patric teixeix les passarel·les entre tradició i modernitat amb la complicitat màgica dels seus excel·lents músics. Mag de la melodia, poeta de l'imaginari, aquest espectacle és una admiració!



Kaj Tiel Plu
, concert - ball
Presenten el seu últim disc Surplacen venu vi / Sus la plaça venetz

Kaj Tiel Plu (‘etcètera’ en esperanto) és des del 1986 un grup especialitzat a versionar música tradicional catalana, occitana, sefardita i d’altres orígens i divulgar-la traduïda a la llengua internacional. Tant poden organitzar un concert o un ball, com fer d’amfitrions del cicle, col·laborar amb els altres grups o, evidentment, fer de traductors. El grup, que va començar sent un duet i ara ja té vuit components, es dedica als cants i les danses tradicionals d’Occitània, dels Països Catalans i d’arreu del món, incloent-hi músiques d’arreu, amb un estil propi tant per ser escoltat com per ser ballat. Ja han publicat dos discos, i ara presenten el tercer, Surplacen venu vi / Sus la plaça venetz (Vinilkosmo, 2009).





Mirabèl
, ball
Un bèl jorn, a Sabdell, en Catalonha, arribèt un gojat qu'aviá viscut pendent d'annadas en Occitània e que s'èra noirit de sa lenga e sas tradicions. Un còp installat a Sabadell, trobèt de musicians amb qual partejar totas aquelas musicas que portava al dedins. Es aital que nais Mirabèl: un grop del Vallès (Catalonha) que vòl mostrar al public una partida de la diversitat musicala d'Occitània a travèrs las cançons e las danças, de las sonadas mai tradicionalas fins a las cançons d'autors que i an daissat lor marca. Mirabèl, es una seria de diferents projèctes, que s'adaptan tant a l'empont com a la carrièra, que van de la dança a la musica d'escotar, de la diversion a la divulgacion del fach occitan... Los membres de Mirabèl son: Rafèu Sichel Bazin (votz, acordeon diatonic), Ermengol Marcos Forniol (violon, votz) e Joan Codina Vila (pifre, tamborin, votz).



Dissabte 12 de febrer

Folk als Mercats

Mercat de la Llibertat
10.30 h
Mercat de l’Estrella
12 h

L'equip de les VOPB (Viles Ocupades del Pla de Barcelona) el formen gent de les viles entre Montgat i el Llobregat encuriosits pel cant improvisat. Es reuneixen quan cal per menjar, beure i cantar, totes tres coses amb qualitat variable i procurant que no en coincideixin dues al mateix moment. Si teniu algun problema i us els trobeu (en alguna taverna del Barcelonès o en algun racó del país jugant la lliga nacional de glosa) potser podeu contractar-los. Aquesta vegada us els trobareu cantant corrandes al mercat fotent-se del mort i de qui el vetlla amb la gràcia que permet la rima, i instant la concurrència a tornar-s'hi cantant i rimant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada